Breaking News

Λεβέντικη σέρρα στην Παναγία Σουμελά για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)



Στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, παρουσία τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, ποντιακών σωματείων και μεγάλου πλήθους πιστών Μια λεβέντικη σέρρα χορεύτηκε μπροστά από το ναό, στη μνήμη των θυμάτων, από μέλη ποντιακών συλλόγων.

 Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, ο επίσκοπος Θερμών Δημήτριος και ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο και ανέγνωσε στο τέλος του ιερού μνημοσύνου επετειακή ομιλία για τη Γενοκτονία.

 Ακολούθησε στο προαύλιο του ναού η παρουσίαση του χορού σέρρα στη μνήμη των θυμάτων, και αμέσως μετά η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τη Γενοκτονία, όπου φυλάσσονται τα οστά του καπετάν Ευκλείδη, οπλαρχηγού του Πόντου. Εκεί ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με τον ήχο της ποντιακής λύρας και το συμβολικό τραγούδι «Καπετάν Ευκλείδης».

via

No comments